van 14 t/m 15 juli De verse tijd الوقت الجديد in Peep Show Palace Festival door De Warme Winkel en De Brakke Grond Amsterdam >> van 27 t/m 30 augustus REIGEN in Peep Show Palace Festival door De Warme Winkel en De Brakke Grond Amsterdam >> 12 september REIGEN in Revanche / Monty Antwerpen >> 13 september De verse tijd الوقت الجديد in Revanche / Monty Antwerpen >> van 16 t/m 19 september REIGEN in Frascati Amsterdam >> meer...

affiche


flyers


scènefoto's


publiciteitsfoto's


overige foto's
Prinsessendrama's van Elfriede Jelinek

Premièredatum: 2008-11-04
speeldata

O, die schijnheiligheid van de maatschappij windt mij nu verschrikkelijk op. Ik wil veel humor hebben en een goed verstand, en hartelijk moet ik zijn, en ik ga met een vrouw niet na twee dagen naar bed. Eerst bekijk ik haar nog eens goed en dan nog een keer en dan nog een keer en dan nog beter en steeds beter. En dan ga ik niet meer. Dan doe ik niets meer. Is dat een stuk mens wat ik daar zie? Is het een plaatje van een mens? Is het mens van een plaatje. Ja, dat is een mens van de plaatjes. Die ken ik toch! Nee, toch niet. Nee, ik ga toch niet, ik ga niet, ik ga niet! Nee, ik ga toch. Jawel, jawel, ik ga!
[uit Rosamunde van Jelinek]
 
De Prinsessendrama's van Nobelprijswinnares Jelinek bestaat uit 5 delen: De dood en het meisje I tm V. Dood Paard speelt er 3 van. 
Sneeuwwitje, Doornroosje en Jackie. 
Drie vrouwen. Drie prinsessen. Drie iconen uit de westerse geschiedenis. Jelinek laat ze spreken. Zich uitspreken over hun lot. Bespiegelen over hun tragiek.
 
In een onnavolgbare stijl neemt Jelinek ons mee in de duistere, humoristische en absurde gedachtegangen van deze vrouwen.
Haar zinnen kronkelen zoals onze gedachten kronkelen. Haar associatieve manier van schrijven is opwindend. Haar scherpe visie op en precieze ontleding van de mens spreekt ons aan.
 
Een droom. Een trip. Een hallucinatie.
 


Credits:
, , Coen Jongsma, René Rood, Maarten de Rooij, Raymond Thiry, Manja Topper
Tekst: Elfriede Jelinek
Vertaling: Ria van Hengel

Artikelen bij dit project:
» Gesprek Kuno Bakker en Manja Topper OBAlive (27-10-2008)
» interview Elfriede Jelinek door Arnon Grunberg - VPRO R.A.M. (04-09-2005)