8 oktober REIGEN in Theater Kikker Utrecht - geannuleerd vanwege COVID-19 >> 10 oktober REIGEN in Monty Antwerpen - geannuleerd vanwege COVID-19 >> van 17 oktober t/m 18 november Honger - de foto's in SPRING in Autumn / Bibliotheek Utrecht - toegang gratis >> van 20 t/m 24 oktober De Meiden in Frascati Amsterdam >> van 30 t/m 31 oktober De Meiden in Balzaal De KOE Antwerpen - kaartjes via tickets@dekoe.be >> meer...

publiciteitsbeeld


begeleidend beeldmateriaal


scènefoto's
DE PERZEN

Premièredatum: 2012-03-20
speeldata

Dood Paard gaat een voorstelling maken van het oudste toneelstuk dat we in onze Westerse geschiedenis kennen: De Perzen, geschreven door Aeschylus (525 - 456 voor Christus).
 
Xerxes is een jonge koning
De zoon van de legendarische Darius
Hij verzamelde een enorme legermacht
Alle Aziatische koningen en onderkoningen waren van de partij
Ze trokken op tegen het kleine Athene
Ter zee
En over land
Xerxes liet een loopbrug maken
Over de Bosporus
Tienduizenden soldaten trokken er overheen
Een sterk staaltje
Het zou een makkelijke oorlog worden
Verwachtte Xerxes
En dan zijn alle Grieken overwonnen
 
De Griek Aeschylus heeft De Perzen geschreven vanuit het perspectief van een overmoedige vijand. Aeschylus geeft daarmee kritiek op de imperialistische koers die het Griekenland van zijn tijd vaart en waarschuwt voor Griekse hoogmoed.
Bijzonder is dat deze tragedie zijn stof niet ontleent aan mythologie, maar aan de politieke situatie waarin het geschreven is.
 
De voorstelling verwijst naar huidige oorlogen of politieke situaties en naar iedereen die onzichtbare grenzen overschrijdt en daarmee rampen aanricht.
 
“De dood van de dichter Aeschylus is vermeldenswaard, omdat zij zo ongewoon was. Op een dag wandelde Aeschylus op Sicilië buiten de stad waar hij woonde en zat neer op een zonnige plek. De glans van zijn hoofd (hij was kaal) misleidde een arend die boven hem vloog met een schildpad in zijn klauwen. De vogel dacht dat het hoofd een rots was en liet de schildpad erop vallen om zo het schild te breken zodat hij het vlees zou kunnen eten. De creator en meester van de edele tragedie werd door de impact gedood." (Gela in Sicilië 456 v.Chr., Val. Maximus IX, 12).


Credits:
Een voorstelling van: Manja Topper, Kuno Bakker, Gillis Biesheuvel, Manuel Boutreur, Julian Maiwald, Dirk Houthoff, Clive Mitchell, René Rood
Tekst: Aeschylus
Bewerking: Rob de Graaf
Publiciteitsfoto: Emilio Troncoso Larrain
fotografie: Sanne Peper

Artikelen bij dit project:
» Trailer DE PERZEN (05-03-2012)
» 'Testosteron is gevaarlijkste wapen ter wereld' (10-02-2012)