van 24 t/m 27 oktober Victor of de kinderen aan de macht in Frascati Amsterdam >> 28 oktober Victor of de kinderen aan de macht in NTGent Gent >> 4 november Victor of de kinderen aan de macht in Corrosia Theater, Expo & Film Almere >> 8 november Victor of de kinderen aan de macht in Theater De Omval Diemen >> van 9 t/m 12 november Poquelin II in Toneelhuis Antwerpen >> meer...

poster


pubiciteitsbeeld


publiciteitsfoto
trailer

Victor of de kinderen aan de macht

Premièredatum: 2017-10-24
speeldata

Er zijn geen kinderen meer, er zijn nooit kinderen geweest.
 
Roger Vitrac schreef Victor of de kinderen aan de macht in 1928 als een nauwelijks verhulde frontale aanval op het burgerlijke gezinsleven.
 
Victor viert zijn negende verjaardag en beslist om niet langer het voorbeeldige kind te zijn. Hij besluit het vloerkleed onder de tafel vandaan te trekken, de poten onder de stoelen vandaan te zagen, het laken abrupt van het bed te trekken. Victor speelt met zijn zesjarige vriendinnetje op hilarische wijze het overspel tussen zijn vader en haar moeder na. De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor gedurende het stuk de kleinburgerlijkheid, het bedrog en het gehuichel van de ouders. De façade valt in stukken en de volwassenen proberen vertwijfeld de scherven bij elkaar te zoeken maar bij iedere stap valt hun leven verder uit elkaar.
Aan het eind van het stuk en dus ook aan het einde van Victors verjaardag zijn de schellen van de ogen gevallen, ligt het overspel op straat, is er geen weg terug, is het zesjarige vriendinnetje van huis  weggelopen en heeft haar vader zich opgehangen en besluit Victor te sterven. De kinderen zullen niet, zoals afgesproken, binnen de lijntjes kleuren. Ze schieten de volwassenen recht in hun kruis!

Speciaal voor Victor of de kinderen aan de macht hebben we de website www.victor.theater gemaakt. Hier vind je achtergrondinformatie, foto's, inspiratiebronnen en opnames van inleidingen en voorgesprekken.

Credits:
Gillis Biesheuvel, Kevin Klein, Janneke Remmers, Manja Topper, Louis van der Waal, Linda Zijl, Elmar Neudam, Michael Yallop
Tekst: Roger Vitrac
Vertaling: Dood Paard op basis van de vertaling van Remco Campert
Randprogramma: Florian Hellwig
Beeld: Kuno Bakker
mede mogelijk gemaakt met financiële steun van: Stichting Melanie, VSB Fonds, Fonds21
Met dank aan: Raaf Heijdenrijk