31 maart Salon Paraula in Splendor Amsterdam >> van 5 t/m 7 april Wie is er bang voor Virginia Woolf? in Frascati Amsterdam >> 9 april Wie is er bang voor Virginia Woolf? in Arenberg Antwerpen >> van 11 t/m 12 april Wie is er bang voor Virginia Woolf? in Théâtre Alibi Bastia (Corsica) >> 16 april Wie is er bang voor Virginia Woolf? in Peeriscoop Gorinchem >> meer...

poster


publiciteitsfoto


scènefoto's
WWW.SLAUGHTERVAART.NL

trailer

The Tragedy of Slaughtervaart

Premièredatum: 2018-11-09
speeldata

Op tournee in 2019

Een Shakespeareaanse tragedie losjes gebaseerd op de verwikkelingen rond het roemruchte Slotervaartziekenhuis met in de hoofdrollen Aysel Erbudak, Jan Schram en het ziekenhuis zelf. Gespeeld in de aula van broedplaats LELY in Amsterdam Nieuw-West (naast station Lelylaan).


Gebouwd als open en voor iedereen toegankelijk gezondheidscentrum midden in een nieuwe volkswijk, was het Slotervaartziekenhuis in de jaren zeventig een toonbeeld van vooruitgangsgeloof en gelijkheidsdenken. Een ziekenhuis waar het niet om geld of efficiency maar om mensen moest draaien. Ironisch genoeg zou enkele decennia later juist het Slotervaartziekenhuis het eerste grote Nederlandse ziekenhuis worden dat in private handen kwam. En niet in de handen van zorgondernemers, maar in die van twee zakenmensen – de Noord-Hollandse vastgoedondernemer Jan Schram en de uit Turkije afkomstige flamboyante self-made woman Aysel Erbudak. Zakelijk instinct, grote woorden en een flinke hoeveelheid geld bleken toch niet voldoende om van dit gezondheidszorgsprookje een succes te maken: na veel chicanes en gedoe kwam het Slotervaartziekenhuis in een steeds vrijere val terecht.
The Tragedy of Slaughtervaart gebruikt deze geschiedenis om er een breder verhaal mee te vertellen: het verhaal van kwetsbare idealen in een harde wereld, een verhaal over het hardnekkige geloof in dat de dingen toch ánders kunnen dan hoe ze meestal gaan, het verhaal van de verblinding die ervoor zorgt dat we goede bedoelingen uit het oog verliezen en er ontluisterend cynisme voor in de plaats krijgen.

Credits:
Ellen Goemans, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Ramses van den Hurk, Michael Yallop
Tekst: Rob de Graaf
Objecten: Carmen Schabracq (www.carmenschabracq.nl)
Posterbeeld: Kuno Bakker
Foto: Floyd Koster
Contextprogramma: Florian Hellwig
In samenwerking met: De Meervaart, Frascati
mede mogelijk gemaakt door : Urban Resort, stadsdeel Nieuw-West
met dank aan: broedplaats LELY