8 oktober REIGEN in Theater Kikker Utrecht - geannuleerd vanwege COVID-19 >> 10 oktober REIGEN in Monty Antwerpen - geannuleerd vanwege COVID-19 >> van 17 oktober t/m 18 november Honger - de foto's in SPRING in Autumn / Bibliotheek Utrecht - toegang gratis >> van 20 t/m 24 oktober De Meiden in Frascati Amsterdam >> van 30 t/m 31 oktober De Meiden in Balzaal De KOE Antwerpen - kaartjes via tickets@dekoe.be >> meer...

affiche


flyers


scènefoto's


begeleidende foto's
bekijk de trailer:
 
Lees het persbericht.
 
Lees de uitnodiging voor RITTER DENE VOSS - WIENER MELANGE, een Weense avond over Thomas Bernhard en RITTER DENE VOSS.

RITTER DENE VOSS

Premièredatum: 2009-03-04
speeldata

Thomas Bernhard schreef RITTER DENE VOSS in 1984 voor de toneelspelers Ritter Dene en Voss en noemde het stuk ook zo. Vijfentwintig jaar later doet Dood Paard het met Heijens, Claessens en Topper.
 
Het stuk speelt zich af in een exorbitant rijke, incestueuze, in zichzelf gekeerde familie die bestaat uit twee zussen en een broer. De zussen wonen nog steeds in het ouderlijk huis en hebben een baantje als actrice bij het Josephstadttheater waar hun oom hen ingekocht heeft. De broer is losjes gebaseerd op Wittgenstein en leeft in een psychiatrische inrichting de Steinhof waar hij schrijft aan zijn filosofische werken. Aan het begin van het stuk heeft een van de zussen de broer naar huis gehaald om weer thuis te komen wonen.
 
Dit is het tweede Oostenrijkse stuk dat Dood Paard speelt en ook nu gaat het over de onmogelijkheid van de individuen om hun leven vorm te geven en onmogelijkheid om zich te handhaven in de maatschappij. De verhoudingen zijn ziekelijk en masochistisch. Een loodzware thematiek in een geestige dialoog. 
 
'Humor is geen emotie maar een manier om naar de wereld te kijken.'
Wittgenstein


Credits:
Benny Claessens, Manja Topper, Femke Heijens, René Rood, Julian Maiwald
Tekst: Thomas Bernard
Publiciteit en educatie: Dirkje Houtman
Zakelijke leiding: Marten Oosthoek

Artikelen bij dit project:
» RITTER DENE VOSS - WIENER MELANGE (10-03-2009)